ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ζάεφ δηλώνει... πληγωμένος και απορρίπτει την πρόταση Μακρόν

14:15 - 26 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Ο Ζάεφ δηλώνει... πληγωμένος και απορρίπτει την πρόταση Μακρόν
Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει απογοητευμένος από το βέτο της Γαλλίας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να δοθεί καθεστώς προνομιακού εταίρου στις προς ένταξη χώρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη του στην σερβική εφημερίδα «Danas» ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίζει συγκεκριμένα ως αναποτελεσματική την ιδέα του Γάλλου προέδρου: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί μόνο να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή. Καμία εταιρική σχέση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν νομίζω ότι είναι μια βιώσιμη σχέση και δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα για κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ζάεφ. Για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων δήλωσε πάντως «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Η πρόταση για ειδική εταιρική σχέση του Μακρόν φαίνεται ότι αποκλείστηκε ως προοπτική στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια την προηγούμενη Κυριακή. 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ακόμα ότι επλήγη προσωπικά που δεν αποφάσισε η ΕΕ την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα του. «Είναι αλήθεια ότι αισθάνθηκα ως προσωπικό πλήγμα την αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι μια ουλή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο πρόσωπο μου. Ξέρετε όμως ότι πολλές φορές τα σημάδια στο πρόσωπο μετά από μία μάχη δείχνουν πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό για το οποίο αγωνίζεστε», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεβ. Τόνισε ότι δεν θα πάψει να μάχεται για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών στην Βόρεια Μακεδονία και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αγώνας αυτός θα αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπερασπίστηκε την συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα για το όνομα και την διευθέτηση των προβλημάτων με την Βουλγαρία. «Με τις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Βουλγαρία κλείσαμε όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες. Σήμερα όλοι οι γείτονες είναι οι μεγάλοι μας φίλοι. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε ο Ζάεφ στην συνέντευξη του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου. Ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές επέφεραν ήδη θετικά αποτελέσματα στην οικονομία αφού - όπως είπε- αυξήθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές καθώς επίσης και οι ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ανεργία και να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί. 

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου του 2020, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα ενισχύσουν την παράταξη της οποίας ηγείται και δεν θα επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία των δυνάμεων που δεν σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες. «Ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός, οι απειλές, ο εκβιασμός, οι φυλακίσεις, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η λογοκρισία, η διεθνής απομόνωση και η φτώχεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Αναμένω ότι οι πολίτες θα επιλέξουν να συνεχίσει η χώρα στο σωστό δρόμο, ότι θα επιλέξουν την πρόοδο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ την συνέντευξη του στην εφημερίδα «Danas».

Υπενθυμίζεται πως η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι θα έχει την Τρίτη συνάντηση με τους ηγέτες 6 βαλκανικών κρατών για το ενταξιακό αδιέξοδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.