ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο ηγέτης του ISIS

16:48 - 27 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Ποιος ήταν ο ηγέτης του ISIS
Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι (28 Ιουλίου 1971) ήταν χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από την Σαμάρα του Ιράκ.

Είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2004, αλλά το 2010 ανέλαβε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά τον θάνατο του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία τον έφερε σε ανταγωνισμό με το Συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα. Στην συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Το ισλαμικό κράτος δεν έχει αναγνώριστεί διεθνώς, ενώ έχει καταλάβει με τη βία εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ μάλιστα έχει ανακοινωθεί και η αμοιβή των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγεί στην αιχμαλωσία του ή το θάνατό του.

Στις αρχές του Ιουλίου του 2014, με ένα ηχογραφημένο μήνυμα, ο αλ-Μπαγκντάντι είχε καλέσει τους απανταχού Μουσουλμάνους να γίνουν «πρωταθλητές στην θρησκεία του Αλλάχ» και στον ιερό πόλεμο, καθώς και να μεταναστεύσουν στο "Ισλαμικό Κράτος", το οποίο χαρακτήρισε ως «Σπίτι του Ισλάμ».

Σε νέο μήνυμά του τον Μάιο του 2015 ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι καλούσε τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στο «χαλιφάτο» και να διεξάγουν ιερό πόλεμο στις χώρες τους. «Το Ισλάμ δεν ήταν ποτέ θρησκεία της ειρήνης. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του πολέμου», είχε υποστηρίξει τότε.

Έπειτα από ένα διάστημα που είχε εξαφανιστεί και είχαν υπάρξει φήμες πως είναι νεκρός ο αλ Μπαγκντάντι επανεμφανίστηκε το 2019, όταν με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, έκανε την εμφάνισή του σε βίντεο για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια. Η τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνισή του ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου σε ένα ηχητικό μήνυμα προειδοποιούσε ότι είναι καθ’ οδόν «καθημερινές επιχειρήσεις».

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε και αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί από Αμερικανούς, που επιχείρησαν να τον συλλάβουν και κάπως έτσι μπήκε τέλος στη δράση του.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε την Κυριακή (27/10) ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 27 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.