ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nord Stream 2: Η Δανία δίνει την έγκρισή της

16:57 - 30 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Nord Stream 2: Η Δανία δίνει την έγκρισή της
Προβλήματα είχαν προκύψει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2 λόγω ενστάσεων που είχε διατυπώσει η Δανία.

Ωστόσο, φαίνεται πως τώρα αίρεται ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς η σκανδιναβική χώρα άναψε «πράσινο φως» για την διέλευση του αγωγού. Ο Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία υπέβαλε τρεις διαφορετικές αιτήσεις στη Δανία.

Αυτή τη στιγμή, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, μήκους 1230 χιλιομέτρων ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, βρίσκεται στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μερικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής οι οποίες ισχυρίζονται ότι με την κατασκευή θα αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.  

Το χρονοδιάγραμμα του έργου, του οποίου ηγείται η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom, είναι σημαντικό για το μέλλον της συμφωνίας για τη διέλευση του φυσικού αερίου που υπάρχει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς η Ουκρανία παραμένει η βασική χώρα διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η ισχύς της συμφωνίας αυτής για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία συνιστά μια μεγάλη πηγή κρατικών εσόδων για την Ουκρανία, λήγει στο τέλος του χρόνου. Ο αγωγός Nord Stream 2, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Η Gazprom έχει ολοκληρώσει περισσότερο από το 70% του αγωγού, αλλά από τον Απρίλιο του 2017 προσπαθεί να πάρει την έγκριση από την κυβέρνηση της Δανίας για να τοποθετηθεί ο αγωγός σε μια απόσταση μεταξύ 147 και 175 χιλιομέτρων διαμέσου των χωρικών υδάτων της Δανίας. 

Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να διπλασιάσει την ετήσια δυναμικότητά του σε σχέση με τον αγωγό Nord-Stream που ήδη λειτουργεί με επιπλέον 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα περάσει μέσω των χωρικών υδάτων της Φιλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας  και της Γερμανίας. Όλες οι χώρες έχουν δώσει την έγκρισή τους για την διέλευση του αγωγού, πλην της Δανίας, η οποία φαίνεται πως τώρα εγκρίνει το έργο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:13 - 30 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.