ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Θέμα ημερών η ανακοίνωση νέου αρχηγού του ISIS

23:57 - 30 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Θέμα ημερών η ανακοίνωση νέου αρχηγού του ISIS
Το Ισλαμικό Κράτος θα ανακοινώσει τον νέο ηγέτη του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα καλέσει τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εναντίον της Δύσης, ως αντίποινα για την εξόντωση του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) των ΗΠΑ, Ράσελ Τράβερς.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ράσελ Τράβερς εκτίμησε πως εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί από τον ISIS «ένας νέος ηγέτης, ένας χαλίφης».

Ως ο πιθανότερος διάδοχός του, φάνταζε ο Άμπου Χάσαν αλ Μουχάτζιρ, όμως και αυτός σκοτώθηκε πρόσφατα σε άλλη περιοχή της βόρειας Συρίας, υποστήριξε ο Τράβερς. Μια πιθανή επιλογή της οργάνωσης είναι ο Χάτζι Αμπντάλα, ένας Ιρακινός ιερωμένος, πρόσθεσε, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. Σύμφωνα με το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο των ΗΠΑ, ο νέος ηγέτης, όποιος και αν είναι αυτός, θα καλέσει τα παρακλάδια του ΙΚ να ορκιστούν πίστη στο πρόσωπό του.

O Τράβερς χαρακτήρισε τον θάνατο του Μπαγκντάντι «σημαντική απώλεια», αλλά πρόσθεσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει «βαθύ πάγκο». «Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τεράστια επιτυχία στην εξάλειψη της ηγεσίας τα τελευταία χρόνια τόσο της Αλ Κάιντα όσο και του ISIS . Παρόλα αυτά ο πάγκος φτάνει  στην κορυφή», δήλωσε ο Τράβερς.

Σύμφωνα με τον Ράσελ Τράβερς, σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία δρουν τουλάχιστον 14.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

Προειδοποιήσεις πως ο ISIS παραμένει απειλή για τις ΗΠΑ, παρά τον θάνατο του Μπαγκντάντι, απηύθυνε και ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι. «Ξέρουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση εναντίον της απειλής αυτής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό», τόνισε ο Ρέι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.