ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ισπανία πρόθυμη να φιλοξενήσει τη διεθνή διάσκεψη COP25

22:43 - 31 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Η Ισπανία πρόθυμη να φιλοξενήσει τη διεθνή διάσκεψη COP25
«Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε να φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο στη Μαδρίτη τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, τη COP25, στη θέση της Χιλής, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διοργάνωση λόγω της κοινωνικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα», ανακοίνωσαν σήμερα η Μαδρίτη και το Σαντιάγο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι «ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσφέρθηκε να οργανώσει την COP25 στη Μαδρίτη τις ίδιες ημερομηνίες στις οποίες είχε προγραμματιστεί η διάσκεψη στη Χιλή, δηλαδή από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου».

Οι υπηρεσίες της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «ο Σάντσεθ, που ετοιμάζεται για νέες βουλευτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, έκανε την πρόταση αυτή λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει και της σημασίας να εξασφαλιστεί ότι η COP25 θα διεξαχθεί κανονικά», έπειτα από προετοιμασίες δέκα μηνών.

Σχεδόν 25.000 εκπρόσωποι, ανάμεσά τους η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αναμένονταν στο Σαντιάγο από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου για τη COP25.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χιλή είχε δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει τη διοργάνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ, μετά την υποχώρηση της Βραζιλίας, η οποία αρνήθηκε στον απόηχο της εκλογής του ακροδεξιού προέδρου Χαΐρ Μπολσονάρου που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

«Ο ΟΗΕ μελετά τις εναλλακτικές για τη διοργάνωση της διάσκεψης», όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Ο πρόεδρος της Χιλής ανακοίνωσε επίσης ότι «η χώρα του δεν θα φιλοξενήσει ούτε τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο οποίο μετέχουν οι χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία και που θα πραγματοποιείτο στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου».

Η ακύρωση των δύο διασκέψεων ήταν βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Χιλής, η οποία θεωρείται μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Ωστόσο, από τις 18 Οκτωβρίου η χώρα συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.000, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα κόμμα να λαμβάνει απόλυτη πλειοψηφία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.