ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πεντάροφσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ άξιζε την αλλαγή του ονόματος

15:32 - 01 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Πεντάροφσκι: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ άξιζε την αλλαγή του ονόματος
Στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας του, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά και την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ο κ. Πεντάροφσκι δηλώνει ότι για την ένταξη και μόνο στο ΝΑΤΟ άξιζε η αλλαγή του ονόματος της χώρας του. Ο ίδιος αν και εκφράζει την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι βασικός στόχος των Σκοπίων ήταν η ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία. 

«Κάθε κράτος, σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα, την εσωτερική κατάσταση, κοιτάζοντας την ιστορία αλλά και την σημερινή κατάσταση στον περίγυρο του, καθορίζει την πολιτική του. Από το 1991-1992, από τη σύσταση του πρώτου πολυκομματικού Κοινοβουλίου, υπάρχει απόλυτη συναίνεση, όλων των κομμάτων, ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό στόχο. Συνεπώς η ένταξη μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι βραβείο της παρηγοριάς αλλά είναι το πρώτο, το μεγάλο βραβείο» επισημαίνει ο Στέβο Πενταρόφσκι, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την τοποθέτησή του, προσφάτως, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τελεί υπό αναστολή εξαιτίας της άρνησης της ΕΕ να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για επιλεκτική προβολή των δηλώσεων από τα ΜΜΕ για λόγους εντυπωσιασμού. «Το όνομα του κράτους στις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες το έχουμε αλλάξει. Έξω από το γραφείο μου αναγράφεται το νέο όνομα και αυτό θα παραμείνει.

Στη συμφωνία που κάναμε με την Ελλάδα προβλέπεται ότι στους επιμέρους τομείς, π.χ. οικολογία, ανθρώπινα δικαιώματα, θα υπάρξει σταδιακά αλλαγή του ονόματος, όσο προχωράμε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο. Αυτό δεν αφορά το σύνολο της Συμφωνίας αλλά συγκεκριμένους τομείς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες, όπου θα αρχίσει να χρησιμοποιείται το νέο όνομα» διευκρίνισε ο κ. Πενταρόφσκι.

Επίσης, στη συνέντευξή του στην RTS, επέκρινε την ιδέα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για παροχή καθεστώτος προνομιακού οικονομικού εταίρου στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και προσέθεσε πως ανέλαβε πρωτοβουλία για την έκδοση κοινής διακήρυξης από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όπου θα αναφέρεται με σαφήνεια και αποφασιστικότητα ότι θα γίνει αποδεκτή μόνον η πλήρης πολιτική και οικονομική ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 01 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.