ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συναινούν ΗΠΑ και Κίνα σε κομβικά σημεία για το εμπόριο

21:26 - 01 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Συναινούν ΗΠΑ και Κίνα σε κομβικά σημεία για το εμπόριο
Ανοίγει ο δρόμος για μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, μετά τα όσα ανακοίνωσε το Πεκίνο την Παρασκευή.

Ειδικότερα, η Κίνα γνωστοποίησε ότι συναίνεσε επί της αρχής, με τις ΗΠΑ, σχετικά με τις βασικές ανησυχίες για το εμπόριο, μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ διαπραγματευτών υψηλού επιπέδου, στις διαπραγματευτικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα αυτή την εβδομάδα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Liu He, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin την Παρασκευή. Είπε ότι οι δύο πλευρές διεξήγαγαν «σοβαρές και εποικοδομητικές» συζητήσεις για «βασικά» σημεία που αφορούν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν ρυθμίσεις, που αφορούν την επόμενη διαβούλευση. 

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε την Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του, ότι οι εμπορικοί αντιπρόσωποι «σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς και βρίσκονται στη διαδικασία επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο κατώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ΗΠΑ και η Κίνα έφτασαν σε ανακωχή και άρχισαν να εργάζονται για να ολοκληρώσουν μια εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης», που περιλαμβάνει παύση στην κλιμάκωση των δασμών και την αγορά από πλευράς Κίνας, γεωργικών προϊόντων. Ο πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε την Πέμπτη, ότι μια νέα τοποθεσία για την υπογραφή της περιορισμένης αυτής συμφωνίας, θα ανακοινωθεί σύντομα, καθώς η αρχική συνάντηση στη Χιλή, ματαιώθηκε λόγω διαμαρτυριών.

Ο Trump δήλωσε επίσης ότι η εμπορική συμφωνία "πρώτης φάσης», αντιπροσωπεύει το 60% μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας. Εντούτοις, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg την Πέμπτη αναφερόταν ότι το Πεκίνο αμφιβάλλει για την επίτευξη μιας συνολικής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, λόγω της «παρορμητικής φύσης» του Trump.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:43 - 01 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.