ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BBC: Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσω Instagram-Google-Apple

21:50 - 01 Νοε 2019 | Ειδήσεις
BBC: Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μέσω Instagram-Google-Apple
Εκτενές ρεπορτάζ του BBC παρουσιάζει τις ζωές σύγχρονων γυναικών που πωλούνται ως σκλάβες σε όποιον δώσει τα περισσότερα λεφτά.

Έχοντας χάσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, οι γυναίκες αυτές δεν κυκλοφορούν στον δρόμο, αλλά αγοράζονται και πωλούνται online σε μια ενοχλητικά «ανερχόμενη» μαύρη αγορά.

Ένα κομμάτι αυτής της αγοράς μπορεί να εντοπιστεί μέσω Instagram, όπου κυκλοφορεί με το hashtag #maidsfortransfer, αλλά και μέσω εφαρμογών που προσφέρει τόσο το Google Play όσο και το App Store της Apple.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ δύο δημοσιογράφοι του BBC Arabic ταξίδεψαν στο Κουβέιτ, προσποιούμενοι το ζευγάρι που ψάχνει οικιακή βοηθό.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σοκάρουν. Οι δύο δημοσιογράφοι κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών οι οποίοι μάλιστα προσπάθησαν να τους «μεταπωλήσουν» τις δικές τους οικιακές βοηθούς μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται 4sale και δίνει την δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει βάσει φυλής, τιμής αλλά και άλλων χαρακτηριστικών.

Οι συνθήκες ζωής των σύγχρονων σκλάβων είναι απάνθρωπες. Ζουν σε καθεστώς στέρησης της ελευθερίας, με τα χαρτιά τους να κρατούνται από τους αγοραστές, προκειμένου να μην μπορούν να αποδράσουν. Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και δεν δικαιούνται ούτε ένα ρεπό.

«Aκόμη κι αν την κρατάς ξύπνια ως τις 5 το πρωί, εκείνη δεν παραπονιέται», αναφέρει «ιδιοκτήτης»- αστυνομικός μάλιστα στο επάγγελμα- προκειμένου να διαφημίσει τις ικανότητες της οικιακής βοηθού που θέλει να πουλήσει. 

Μάλιστα αναφέρει πως «μπορείς να βρεις κάποιον να αγοράζει υπηρέτρια για $2.000 και να την πουλάει για $3.300».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα φρίκης είναι η υπόθεση της Φατού (Ψευδώνυμο), ενός κοριτσιού 16 ετών, το νεαρό της ηλικίας του οποίου, όπως διαπιστώθηκε, δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την διάθεσή της προς πώληση.

Η πωλήτριά της τόνισε ότι δεν της είχε δώσει καθόλου ρεπό, της είχε πάρει το διαβατήριο και το τηλέφωνο και δεν της είχε επιτρέψει να βγει μόνη από το σπίτι. 

«Το Κουβέιτ είναι πραγματική κόλαση. Η γυναίκα που με «προσέλαβε» με ανάγκαζε να κοιμάμαι μαζί με τις αγελάδες. Ούτε ύπνος, ούτε φαγητό, τίποτα. Μου φώναζαν, με αποκαλούσαν ζώο. Με πλήγωνε, με στεναχωρούσε, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.» αναφέρει η νεαρή κοπέλα εξιστορώντας την φρίκη που βίωσε για 9 ολόκληρους μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.