ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίτημα για αναγνώριση και προώθηση της γλώσσας των Ρομά

16:51 - 04 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Αίτημα για αναγνώριση και προώθηση της γλώσσας των Ρομά
Παγκόσμια Ημέρα της Γλώσσας Ρομά σήμερα και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić, κάλεσε, με δημόσια παρέμβαση της από το Στρασβούργο, τα κράτη μέλη του Οργανισμού να αναγνωρίσουν, να προστατεύσουν και να προωθήσουν τη γλώσσα των Ρομά, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Romani, υπενθύμισε, είναι η γλώσσα των 10-12 εκατομμυρίων Ρομά που ζουν στην Ευρώπη και άν αφεθεί χωρίς προστασία, η γλώσσα και η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει απειλούνται, ενώ  οι Ρομά θα στερηθούν το  βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.

Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, χρειάζονται νέα μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους νέους Ρομά, να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο.

Ενθάρρυνε, τέλος, τα  κράτη μέλη να αναγνωρίσουν την γλώσσα των Ρομά ως μειονοτική γλώσσα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες (ECRML), ως σαφή δέσμευση για την πολιτισμική και γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει την προώθηση και διδασκαλία της γλώσσας των Ρομά και έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο σπουδών για τους Ρομά (CFR).

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.