ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επερχόμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τα βασικά μέταλλα

20:29 - 04 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Η επερχόμενη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τα βασικά μέταλλα
Μόλις 1% έχει ενισχυθεί από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, που παρακολουθεί έξι βασικά μέταλλα. Η ανοδική πορεία ανακόπηκε λόγω ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική ύφεση, κυρίως από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας.

Οι αναλυτές, που συμμετέχουν στην σχετική έρευνα του Reuters, χαρακτηρίζουν συγκρατημένες τις προβλέψεις για την πορεία των βασικών μετάλλων το 2020. Εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι οικονομολόγοι βλέπουν τις τιμές του χαλκού και άλλων βιομηχανικών μετάλλων να συγκρατούνται.

Όσον αφορά την κερδοφορία, αναμφίβολα νικητής είναι το νικέλιο με κέρδη άνω του 50% για φέτος, με βασικό καταλύτη το γεγονός ότι η Ινδονησία, που είναι ο κορυφαίος παραγωγός, επέβαλε περιορισμό στις εξαγωγές μεταλλεύματος για δύο χρόνια. Ωστόσο, τα μισά από τα βασικά μέταλλα βρίσκονται στο «κόκκινο», με απώλειες έως 15%.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν όμως για το νικέλιο, ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 16.500 δολάριο ο τόνος το 2020, δηλαδή 2% χαμηλότερα από τα σημερινά του επίπεδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα επηρεάσει δυσμενώς και τη ζήτηση στον χαλκό. Για αυτό το λόγο το poll του Reuters προβλέπει ότι οι τιμές του χαλκού στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνουν στάσιμες.

Σχετικά με το αλουμίνιο, η τιμή του προβλέπεται να παρουσιάσει πολύ μικρή άνοδο το επόμενο έτος, καθώς η αγορά φαίνεται να κινείται προς πλεόνασμα, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης και της αυξανόμενης προσφοράς. Ειδικότερα, η παγκόσμια αγορά αλουμινίου αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης των 304.000 τόνων το 2020.

Προς πλεόνασμα φαίνεται να κινείται και η αγορά ψευδαργύρου, καθώς αυξάνεται η παραγωγή των μεταλλείων και μειώνεται η ζήτηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:05 - 04 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.