ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξαναρχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου το Ιράν

14:08 - 05 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Ξαναρχίζει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου το Ιράν
Το Ιράν αποσύρεται και άλλο από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αφού ο πρόεδρος Ροχανί ανακοίνωσε πως η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις στο Φορντό

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική δημόσια τηλεόραση, ο Ροχανί υπενθύμισε πως το Ιράν διαθέτει στο Φορντό 1.044 συσκευές φυγοκέντρησης πρώτης γενιάς IR-1 στις οποίες επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς όμως να γίνεται έγχυση αερίου σε αυτές.

«Από αύριο θα αρχίσουμε την έγχυση αερίου (ουράνιο σε αέρια μορφή) στο Φορντό», πρόσθεσε αναφερόμενος στην διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από τις συσκευές αυτές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «γνωρίζουμε την ευαισθησία τους (σ.σ.: μεγάλες δυνάμεις) όσον αφορά το Φορντό. Όσον αφορά αυτές τις συσκευές φυγοκέντρησης, την γνωρίζουμε. Αλλά την ίδια ώρα, όταν αυτοί τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, θα κόψουμε ξανά το αέριο (...) Επομένως είναι δυνατό να αναστραφεί το βήμα αυτό», σημείωσε ο Ροχανί και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε μονομερώς να δεχόμαστε εμείς να τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας και αυτοί να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις».

Σημειώνεται ότι το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι έθεσε σε λειτουργία μια νέα παρτίδα προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σε μια περαιτέρω απομάκρυνσή του από τις δεσμεύσεις του που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία.

Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη άρχισε τον Μάιο να περιορίζει την τήρηση κάποιων δεσμεύσεών της βάσει της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα σε αντίποινα για την απόφαση της Ουάσινγκτον να καταγγείλει το κείμενο αυτό, να αποχωρήσει από την συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.