ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια»

12:56 - 06 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια»
Έτοιμη να αναλάβει δράση, για το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα πρόσφατα δυσφημιστικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, γύρω από αυτό το θέμα.

Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους να θέσει τις συνθήκες για απόκτηση ή απώλεια της εθνικότητας, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και αποφεύχθηκε ο απευθείας σχολιασμός της περίπτωσης της Κύπρου, η τοποθέτηση ήταν ξεκάθαρη: «Η Επιτροπή αναμένει από όλα τα κράτη-μέλη που λειτουργούν προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών να διενεργούν ελέγχους σε θέματα ασφάλειας και σε σχέση με το ιστορικό των αιτητών, με βάση τα υψηλότερα πρότυπα που υπάρχουν. Ελλιπείς έλεγχοι μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια όχι μόνο για το συγκεκριμένο κράτος-μέλος αλλά για ολόκληρη την Ένωση».

Σύντομα αναμένεται να αλλάξουν εκ νέου τα δεδομένα γύρω από τα προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών, όχι απλώς σε τοπικό επίπεδο αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, αναμένεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καθοριστούν κοινοί κανόνες ελέγχου τέτοιων περιπτώσεων.

«Η Επιτροπή έχει δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών που προέρχονται από διάφορα κράτη-μέλη ώστε να βελτιώσει τη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια αυτών των σχεδίων. Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη κοινών κανόνων ασφάλειας για προγράμματα πολιτογράφησης επενδυτών μέχρι το τέλος του 2019», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Καθίσταται πλέον σαφές πως το εγχείρημα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή από τις αρχές του έτους, όταν παρουσίασε σχετική έκθεση γύρω από τα σχέδια πολιτογραφήσεων, παίρνει σάρκα και οστά και οι παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται πλέον να είναι εντονότερες.

Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έρχονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και ανησυχίες που δικαιολογημένα δημιουργήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες, έπειτα από  σειρά δημοσιευμάτων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε άτομα αμφιβόλου ποιότητας και πηγών εσόδων.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τις περιπτώσεις που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες κι όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάκλησης αριθμού διαβατηρίων. Άλλωστε, και οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:01 - 06 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.