ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόλτενμπεργκ: Η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη

15:46 - 07 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Στόλτενμπεργκ: Η ΕΕ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη
«Ένα δώρο από την Ευρώπη» αποτελεί η γερμανική επανένωση όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να ξεχνά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η Ουάσινγκτον στο να επιτραπεί στην Ευρώπη και τη Γερμανία να επανενωθούν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Στόλτενμπεργκ επεδίωξε να θυμίσει στους Γερμανούς τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, που περιλαμβάνει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη. «Η επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης θα ήταν αδύνατη χωρίς την εγγύηση ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 30ής επετείου της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. «Οποιαδήποτε απόπειρα να αποστασιοποιηθεί η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική όχι μόνο θα εξασθενούσε τη διατλαντική Συμμαχία, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να διχάσει την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον έχουν αυξηθεί υπό τον Τραμπ, ο οποίος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει αποσυρθεί από σειρά διεθνών συνθηκών, γεγονός που έχει υπονομεύσει την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας λόγω της εξάρτησής της από τη Μόσχα όσον αφορά την ενέργεια. Τον Αύγουστο, ο απεσταλμένος του στο Βερολίνο χαρακτήρισε «προσβολή» τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρέλειψε να δώσει στις ΗΠΑ εύσημα για τη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης και για την ασφάλεια, που επέτρεψε στην ΕΕ να αναπτυχθεί. Απηχώντας προηγούμενα σχόλιά του γι' αυτό που θεωρεί αναξιοπιστία των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τραμπ, ο Μάας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκροτηθεί ως μία δύναμη για να υπερασπισθεί την ήπειρο.

Ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ επέστησε την προσοχή πως, μολονότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της άμυνας της ΕΕ, αυτή η τελευταία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε επίσης την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να εργασθούν μαζί για να απαντήσουν στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, επισημαίνοντας τη μεγάλη ενίσχυση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και των κινεζικών πυραυλικών δυνάμεων, οι οποίες παραβιάζουν συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου για τους εξοπλισμούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.