ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν: Ασταθές το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης της Ρωσίας

16:48 - 08 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Μακρόν: Ασταθές το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης της Ρωσίας
Συνέντευξη στο περιοδικό «The Economist» έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία αναφέρθηκε στη Ρωσία και τόνισε ότι για τη Μόσχα υπάρχουν τρία στρατηγικά μοντέλα ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη ο Μακρόν είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», μια δήλωση που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Αναφερόμενος λοιπόν στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η Ρωσία, ο Μακρόν θεωρεί ότι αυτό είναι ασταθές εξαιτίας των επιταχυμένων ρυθμών επανεξοπλισμού, αλλά και εξαιτίας των δημογραφικών και οικονομικών προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει.

Το πρώτο αυτό μοντέλο ανάπτυξης ο Γάλλος πρόεδρος το χαρακτηρίζει «ανασύσταση της Ρωσίας ως υπερδύναμης». Κατά την άποψη του, το μοντέλο αυτό θα είναι «απίστευτα βαρύ», αν ληφθούν υπ' όψιν τα προαναφερθέντα προβλήματα, όπως επίσης και το συντηρητικό πολιτικό και ιδεολογικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει η χώρα. Ωστόσο ο Μακρόν επισημαίνει ότι τα λάθη που έκαναν οι χώρες της Δύσης έναντι της Ρωσίας, «συνέβαλαν κατά κάποιο τρόπο» στο να ακολουθήσει η Ρωσία αυτόν τον δρόμο.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, το δεύτερο μοντέλο ανάπτυξης για την Ρωσία είναι το ευρασιατικό μοντέλο, αλλά εκτιμά ότι το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή της Ευρασίας υπάρχει ένα κράτος όπως η Κίνα καθιστά το μοντέλο αυτό μη εξισορροπημένο.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρεί ότι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο για την Ρωσία είναι αυτό που υιοθετεί την πολιτική «της αποκατάστασης μιας πολιτικής ισορροπίας με την Ευρώπη». Όπως αναφέρει στο «The Economist», σε μακροπρόθεσμη προοπτική η ανάπτυξη της Ρωσίας «δεν μπορεί να προχωρήσει διαφορετικά παρά μόνο μ’ ένα σχέδιο σύμπραξης με την Ευρώπη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.