ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Moody’s σε Βρετανία: Υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεού της

11:17 - 09 Νοε 2019 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» Moody’s σε Βρετανία: Υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεού της
Ηχηρή προειδοποίηση προς την Βρετανία έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε σε αρνητική από σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της χώρας την Παρασκευή, ενώ σε ένα μήνα πρόκειται να διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο οίκος αξιολόγησης έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο έχει περιοριστεί η ικανότητα της Βρετανίας να διαμορφώνει και να εφαρμόζει πολιτική, ενώ έχει αποδυναμωθεί η δέσμευσή της στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Στην ανακοίνωσή της η Moody’s αναφέρει ότι «θα ήταν αισιόδοξο να αποτιμήσουμε ότι η μέχρι πρότινος συνεκτική, προβλέψιμη προσέγγιση της θέσπισης νομοθεσίας και της χάραξης πολιτικής στο ΗΒ θα επιστρέψει μόλις το Brexit πάψει πλέον να είναι θέμα αντιδικιών, όπως κι αν επιτευχθεί αυτό».

Ειδικότερα, ο οίκος επιβεβαίωσε την βαθμολογία Aa2. Οι οίκοι S&P και Fitch αξιολογούν το βρετανικό αξιόχρεο σε AA. Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία στην επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο και οι δύο έχουν τοποθετήσει την οικονομία σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και δύο χρόνια κανένας μεγάλος οίκος δεν έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας. Ωστόσο έχουν επανειλημμένα χτυπήσει «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας γύρω από το πότε και πώς ακριβώς θα έρθει το Brexit. Στην αξιολόγηση του Moody's και ειδικά στην υποβάθμιση των προοπτικών σημαντικότατο ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν και οι προεκλογικές εξαγγελίες τόσο των Τόρις όσο και των Εργατικών.

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ανέβει στην εξουσία, θα έχουμε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών. Οικονομολόγοι εκφράζουν σοβαρά ερωτήματα για τη δυνατότητα του Τζόνσον να υλοποιήσει τις υποσχέσεις αύξησης των δαπανών, ταυτόχρονα με εκείνες για μείωση των φόρων. Στην περίπτωση του Κόρμπιν είναι το πρόγραμμα επανεθνικοποιήσεων εκείνο που προκαλεί την οξύτερη κριτική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.