ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο της TOTAL-ENI

15:31 - 09 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο της TOTAL-ENI
Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας TOTAL – ENI βρίσκεται ήδη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αναμένεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία TOTAL – ENI είχε υπογράψει στις αρχές Οκτωβρίου συμβόλαιο κλειδώνοντας το γεωτρύπανο με το οποίο θα πραγματοποιήσει μέχρι και έξι διαδοχικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για συμφωνία με δεσμεύσεις από πλευράς της κοινοπραξίας TOTAL – ENI, ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν ακριβώς τις μέρες που το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz» έφτανε στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ για την παράνομη δραστηριότητά του και εν μέσω των τουρκικών απειλών.

Μεταξύ των προγραμματισμένων γεωτρήσεων περιλαμβάνονται η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, όπως και γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3, 8, 9, ενώ στο πρόγραμμα προβλέπεται και γεώτρηση στο τεμάχιο 7 που πρόσφατα παραχωρήθηκε στις TOTAL – ENI, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι λεπτομερείς αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και οι γεωφυσικές, περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες στους συγκεκριμένους στόχους που εντοπίζονται, εντός της περιόδου ναύλωσης του γεωτρύπανου.

Όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου της Κύπρου» πρέπει να αναμένεται ότι τουλάχιστον μία γεώτρηση θα γίνει στα όρια των τεμαχίων 6 και 7 και θα είναι μία από τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για το κοίτασμα «Καλυψώ» που βρέθηκε στο τεμάχιο 6 αλλά εκτείνεται και στο τεμάχιο 7. Πρόκειται για το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer». Έχει κατασκευαστεί το 2013 και έχει δυνατότητες πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε θάλασσες με βάθη μέχρι και 12.000 πόδια και να φτάνει σε στόχους γεωτρήσεων σε συνολικά βάθη μέχρι και 40.000 πόδια. Φιλοξενεί 200μελές πλήρωμα.

Πριν ξεκινήσει τον μαραθώνιο γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το «Tungsten Explorer» θα πραγματοποιήσει –από τα μέσα του επόμενου μήνα– μία και ανάλογα με το αποτέλεσμα ενδεχομένως δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 4 της ΑΟΖ του Λιβάνου. Αμέσως μετά θα μετακινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη για τις αναμενόμενες έξι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι TOTAL – ENI έχουν κλειδώσει μετά από διαγωνισμούς και όλες τις υπεργολαβίες υποστήριξης, με κυπριακές εταιρείες να αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες με βάση το λιμάνι Λεμεσού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.