ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στις κυρώσεις της ΕΕ

08:50 - 12 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στις κυρώσεις της ΕΕ
Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα εναντίον της, αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία δηλώνει ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη τις δραστηριότητές της και κατηγορεί την Ευρώπη, που δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της γειτονικής μας χώρας.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει ως εξής:

«Έχουμε επανειλημμένως και σθεναρά τονίσει πως στη Ανατολική Μεσόγειο δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’, παρά όλα τα ακατανόητα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση που ελήφθη σήμερα (11 Νοεμβρίου) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ξεκάθαρα πως τα μηνύματά μας μετά της συνεδριάσεις του Συμβουλίου στις 15 Ιουλίου και στις 14 Οκτωβρίου του 2019, έχουν πέσει εντελώς σε ώτα μη ακουόντων. Από το 2004 μέχρι σήμερα, η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ έχουν καταβάλλει καλοπροαίρετες προσπάθειες για να μετατρέψουν τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σε ένα στοιχείο σταθερότητας αντί εντάσεων, ως η πλευρά που έχει λάβει όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η ΕΕ –όπως την καταχρώνται οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, ούτε μπορούν να αντιληφθούν τα γεγονότα, ούτε να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας στη διαδικασία αυτή. Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει από το 2004 πως φυσικά, δεν θα επιτρέψουμε τον μονομερή σφετερισμό των δικαιωμάτων μας. Η μονόπλευρη και ακατανόητη στήριξη της ΕΕ σε μια άκυρη διοίκηση που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και η κατάσταση ομηρίας σε μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει πράγματι να χρησιμεύσει ως παράδειγμα.

Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου καθώς και τη συνεργασία στην περιοχή προς μια διαρκή σταθερότητα και ευημερία όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προφανές πως η ΕΕ, έχοντας αντιθέτως χάσει από καιρό την αξιοπιστία της να σταθεί ως αμερόληπτος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια λύση στην Κύπρο, δεν θα μπορέσει ποτέ να λάβει εποικοδομητική και βοηθητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ειρωνικό για την ΕΕ να κάνει αναφορές στην αρχή της καλής γειτονίας μετά την εκκίνηση των off-shore δραστηριοτήτων μας, καθώς κωφεύει στις επανειλημμένες εκκλήσεις μας από το 2004 για σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και των νομίμων δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της ‘ΤΔΒΚ’. Είναι μια ματαιόδοξη προσδοκία για αυτούς που νομίζουν πως η Τουρκία θα υποκύψει στις απειλές και θα κάνει πίσω στα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλει πως θα συνεχίσουμε τις έρευνες και εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.