ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ εφ' όλης της ύλης: Τι είπε για Κίνα-ΕΕ-Fed

21:40 - 12 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Τραμπ εφ' όλης της ύλης: Τι είπε για Κίνα-ΕΕ-Fed
H αναμενόμενη υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η νομισματική πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αποτέλεσαν τα σημεία αναφοράς του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης

«Από την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001, κανείς δεν χειραγώγησε καλύτερα ή εκμεταλλεύτηκε περισσότερο τις ΗΠΑ. Δεν θα πω τη λέξη «εξαπατημένη» αλλά κανείς δεν έχει εξαπατήσει περισσότερο από την Κίνα, θα το πω. Σήμερα κερδίζουμε δισεκατομμύρια από τους δασμούς που πληρώνει η Κίνα» τόνισε ο Τραμπ.

Η Κίνα «πεθαίνει» για να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» μίας συμφωνίας με την Κίνα.

Σημείωσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί έναν συμβιβασμό με την Κίνα μόνο αν είναι θετικός για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς εργαζομένους.  

Ευρωπαϊκή Ένωση

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο ίδιος επισήμανε ότι οι εμπορικοί φραγμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άδικοι για τους Αμερικανούς παραγωγούς. «Πολλές χώρες μας βάζουν δασμούς ή βάζουν εμπόδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ δύσκολη [αγορά], πολλές φορές πιο δύσκολη και από την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν πλέον την ίδια μεταχείριση, εάν μας βάζουν δασμούς θα τους βάζουμε και εμείς» τόνισε.

Fed

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε νέα επίθεση στη Fed για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ενώ τα μείωσε με πολύ αργό ρυθμό. 

Η Fed βάζει τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι άλλων χωρών, τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων. 

«Θυμάστε ότι ανταγωνιζόμαστε με άλλα κράτη τα οποία μείωσαν τα επιτόκια τους και τώρα ουσιαστικά πληρώνονται όταν αποπληρώνουν το δάνειό τους, κάτι που είναι γνωστό ως αρνητικό επιτόκιο. Ποιος είχε ακούσει κάτι τέτοιο; Δώστε μου κάτι από αυτό. Δώστε μου λίγα από τα χρήματα αυτά. Θέλω κάποια από αυτά τα χρήματα. Η Fed δεν μας αφήνει να το κάνουμε» υπογράμμισε. 

O ίδιος έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι είναι η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:38 - 12 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.