ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο τετ α τετ Ερντογάν - Τραμπ στην Ουάσινγκτον

11:48 - 13 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Κρίσιμο τετ α τετ Ερντογάν - Τραμπ στην Ουάσινγκτον
Την Ουάσιγκτον επισκέπτεται σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, εν μέσω εντάσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για το θέμα της Συρίας και της τουρκικής εισβολής στη χώρα, αλλά και για την αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Αγκυρα, καθώς και για τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την τελευταία φορά που ο Ερντογάν επισκέφθηκε την αμερικανική πρωτεύουσα ήταν το 2017. O Τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να «δείξει ότι παρά την αυτοκρατορική του αλλαγή, δεν είναι διεθνής παρίας και αυτό είναι ένα μήνυμα που η ομάδα του Τραμπ θα χαρεί να του δώσει», σημειώνει ο Max Hoffman, στέλεχος του think tank, Center for American Progress.

Στην ατζέντα θα βρεθεί το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, καθώς στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον έχουν βρεθεί οι τουρκικές επιθέσεις σε Κούρδους πολίτες, αλλά και η αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S 400. Παράλληλα, η Toυρκία συνεχίζει την αμφιλεγόμενη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έντονη είναι η ανησυχία και στις ΗΠΑ για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα για τα οποία οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει κρίση τα τελευταία χρόνια. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι θα πει στον Aμερικανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου μήνα για να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές του YPG από την περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας. Είναι «αδύνατον να πούμε» πως οι «τρομοκράτες» έχουν αποσυρθεί  από τη λωρίδα της βορειοανατολικής Συρίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει η πτήση του για την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση να τερματίσει τη συμμαχία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική παράταξη, της οποίας κύρια συνιστώσα είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), τόνισε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης χθες Τρίτη. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να τερματίσουμε τη συνεργασία αυτή», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, απορρίπτοντας ουσιαστικά την απαίτηση της Τουρκίας να πάψει η Ουάσινγκτον να υποστηρίζει τους Κούρδους Σύρους μαχητές, που η Άγκυρα αποκαλεί τρομοκράτες.

Ρωσικοί S-400 και γενοκτονία των Αρμενίων

Στο μεταξύ το αμερικανικό Κογκρέσο διάκειται σαφώς αρνητικά προς τον Ερντογάν μετά την στρατιωτική εισβολή στη Συρία και την αγορά των S-400, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρόεδρος να ποντάρει πλέον μόνο στην προσωπική του σχέση με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Το Κογκρέσο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400, ενώ ειδικότερα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία – εκκρεμεί ακόμη βέβαια η ψήφος της Γερουσίας.

Επιπλέον η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα σε όλα αυτά, αναγνώρισε με μη δεσμευτικό ψήφισμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που εξόργισε την Άγκυρα. Αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα επιφέρει αποτελέσματα και εκτιμούν ότι αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει και στη σημερινή συνάντηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 13 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.