ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεκαπέντε χώρες εξετάζουν προσφυγή στον ΠΟΕ λόγω Brexit

13:54 - 15 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Δεκαπέντε χώρες εξετάζουν προσφυγή στον ΠΟΕ λόγω Brexit
Την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξετάζουν συνολικά δεκαπέντε χώρες, με στόχο τη διεκδίκηση αποζημίωσης τόσο από τη Βρετανία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της υπόθεσης του Brexit.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει ήδη προσφύγει στον ΠΟΕ ενώ ανάμεσα στις δεκαπέντε χώρες, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το BBC αξιωματούχοι της Αυστραλίας κατέθεσαν στον ΠΟΕ ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις στο Brexit έχουν ήδη πλήξει τους εξαγωγείς βοδινού και πρόβιου κρέατος. Η Bραζιλία από την πλευρά της φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι τα σχέδια για τη Βόρεια Ιρλανδία αντιβαίνουν στους κανόνες του ΠΟΕ και επομένως θα είναι έτοιμη για δράση, εάν αυτά γίνουν πράξη. 

Το βασικό ζήτημα για τους 15 είναι το σύστημα, που τους επιτρέπει σήμερα πιο εύκολη πρόσβαση στην τεράστια αγορά της Ε.Ε. για συγκεκριμένες ποσότητες ορισμένων αγαθών τους, πρωτίστως αγροτικών. Είναι το λεγόμενο σύστημα των ποσοστώσεων, μέσω του οποίου οι δασμοί για ορισμένα προϊόντα είναι χαμηλότεροι ή και μηδενικοί για συγκεκριμένες ποσότητες, που εισάγονται στην Ε.Ε.. 

Οι σημερινές ποσοστώσεις ισχύουν για το σύνολο της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Με το Brexit Βρετανία και Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν τι ακριβώς θα γίνει με αυτό το σύστημα, πώς θα «μοιραστούν» οι ποσοστώσεις. Όσο δεν βγαίνει η χώρα από την κοινότητα, ώστε να αρχίσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, το θέμα δεν συζητείται και έτσι οι χώρες, που απολαμβάνουν προνόμια στις εξαγωγές τους σήμερα φοβούνται ότι θα τα χάσουν. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 15 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.