ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι νιώθουν ότι επωφελούνται από το διεθνές εμπόριο

15:53 - 20 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι νιώθουν ότι επωφελούνται από το διεθνές εμπόριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε αύξηση άνω των 16 μονάδων μέσα σε μία δεκαετία στο ποσοστό των Ευρωπαίων που αισθάνονται ότι επωφελούνται προσωπικά από το διεθνές εμπόριο.

Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, το ποσοστό των Ευρωπαίων που αισθάνονται ότι επωφελούνται προσωπικά από το διεθνές εμπόριο ανέρχεται στο 60%, ενώ το 71 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Ε.Ε. είναι πιο αποτελεσματική στην υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων των χωρών τους απ' ό,τι οι χώρες αυτές μεμονωμένα.

Το 54 % των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι η κύρια προτεραιότητα της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ένωση. Η υπεράσπιση των προτύπων της Ε.Ε. για το περιβάλλον και την υγεία έχει επίσης καταστεί σημαντική για τους Ευρωπαίους· οι μισοί θεωρούν ότι αποτελεί προτεραιότητα. Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. έχει ήδη λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της ΕΕ και παγκοσμίως.

Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε κανόνες για το διεθνές εμπόριο. Παράλληλα, έξι στους δέκα δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής της με ανοικτό και διαφανή τρόπο. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι αφελές να αναμένουν ότι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν τους εμπορικούς κανόνες και πάνω από τους μισούς πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε χώρες ή επιχειρήσεις εκτός ΕΕ που δεν τηρούν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, πριν από πέντε χρόνια, υπήρχαν πολλές επικρίσεις για το διεθνές εμπόριο και για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή διεξήγαγε εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε την εμπορική πολιτική. Μέσα από την αύξηση της διαφάνειας, θέλαμε να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης» δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, προσθέτοντας πως «η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε».

Οι πολίτες έχουν πιο θετικά αισθήματα για το εμπόριο σήμερα σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι πολύ θετικό σε μια περίοδο αυξανόμενου προστατευτισμού και εμπορικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.