ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοράλες: Θέλω να επιστρέψω στη Βολιβία

11:50 - 21 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Μοράλες: Θέλω να επιστρέψω στη Βολιβία
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες τόνισε, σε συνέντευξή του ότι θα ήθελε να επιστρέψει στη χώρα ακόμη και αύριο, αλλά χρειάζεται εγγυήσεις ασφάλειας από την προσωρινή κυβέρνηση για μία τέτοια κίνηση.

«Μας είπαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενάντια στην επιστροφή μου [στη Βολιβία]. Θέλω να επιστρέψω, περιμένουμε τη de facto κυβέρνηση να μας δώσει εγγυήσεις. Εάν κάτι μου συμβεί, η προσωρινή κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη», δήλωσε ο Μοράλες στο Sputnik.

Ο Μοράλες έφυγε για το Μεξικό νωρίτερα τον Νοέμβριο, αφού αναγκάσθηκε να παραιτηθεί μετά από βίαιες διαμαρτυρίες που ξέσπασαν για τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Ο Μοράλες προειδοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ότι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη λογοδοσία για τη βίαιη διάλυση των διαδηλωτών, λέγοντας ότι το διεθνές δίκαιο είναι ανώτερο από το διάταγμα της προσωρινής κυβέρνησης που επέτρεπε στο στρατό να καταστέλλει τους διαδηλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα, η προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες εξέδωσε διάταγμα που ορίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας απαλλάσσονται από την ποινική ευθύνη για πιθανά αδικήματα που διαπράττονται ενώ αποκαθιστούν την τάξη μετά την άνοδό της στην εξουσία.

Το διάταγμα επικρίθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 700 άλλοι τραυματίστηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Βολιβία από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου για να εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών.

Η Άνιες ήρθε στην εξουσία μετά την παραίτηση του Μοράλες νωρίτερα τον Νοέμβριο εν μέσω βίαιων διαμαρτυριών κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών, στις οποίες εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του. Ο Μοράλες έφυγε στη συνέχεια στο Μεξικό, αποκαλώντας την κατάσταση στην Βολιβία πραξικόπημα. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου συμμετείχαν σε νέες συγκεντρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Άνιες, οι οποίες οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.