ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αρνητικό υποβαθμίζει το γερμανικό αξιόχρεο η Moody’s

14:59 - 21 Νοε 2019 | Ειδήσεις
O οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβαθμίζει τις προοπτικές του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, με την αιτιολογία ότι η κερδοφορία και συνολικά το αξιόχρεο εξασθενούν στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, υποβάθμισε το γερμανικό αξιόχρεο από σταθερό σε αρνητικό.

Ειδικότερα, σε έκθεση που δημοσιοποίησε η Moody’s την Τετάρτη, αναφέρει ότι η ήδη ασθενική κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών θα αυξηθεί κι άλλο τους επόμενους 12 με 18 μήνες καθώς μειώνονται τα καθαρά έσοδα από τόκους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Moody’s, μεγαλύτερο αναμένεται το πλήγμα για τις παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες και κυρίως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που στηρίζονται στις καταθέσεις.

Παράλληλα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι μικρότερες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από καταθέσεις στη Γερμανία θα πληγούν περισσότερο, με τα δάνεια που λήγουν και τους τίτλους να αναχρηματοδοτούνται με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ τα επιτόκια που καταβάλλονται στις καταθέσεις λιανικής είναι «στην πράξη στο 0% ή κοντά σε αυτό».

Τέλος, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Moody’s, οι τράπεζες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης προσπαθούν να βελτιώσουν την αναλογία κόστους – εσόδων (που έφτασε στο 80% το 2018) αλλά σύμφωνα με την έκθεση δεν φαίνεται πιθανό η σχέση αυτή να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα. Η Deutsche Bank έχει χάσει 600 δισ. ευρώ από το σύνολο των assets της και έχει χάσει πάνω από 60% σε όρους αγοραίας κεφαλαιοποίησης από το 2007. Από την άλλη, η Commerzbank έχει κερδίσει 100 δισ. στα συνολικά της assets αλλά έχει χάσει το 50% της αγοραίας κεφαλαιοποίησης.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.