ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκκληση Βούτσιτς-Πενταρόφσκι προς την ΕΕ να μην ξεχνά τα Δυτ.Βαλκάνια

20:20 - 22 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Συνάντηση είχαν σήμερα στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις και υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σερβία. Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων σε πολιτικό επίπεδο εκτός από το θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν υπάρχει κανένα άλλο ανοιχτό ζήτημα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Το μήνυμα μου προς τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας είναι ότι εμείς δεν έχουμε κανένα αίτημα. Είμαστε οι μόνοι που δεν ζητάμε κάτι από εσάς, ούτε από το παρελθόν ούτε από το παρόν, παρά μόνο επιθυμούμε την συνεργασία για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συνομιλίες επισημαίνοντας ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

«Από το Βελιγράδι στέλνουμε σαφή μηνύματα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να ξεχαστούν και ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής αποτελεί την μοναδική λύση που θα οδηγήσει στην μετεξέλιξη των κοινωνιών μας» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Πενταρόφσκι.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Εμανουέλ Μακρόν όπως επίσης και στην πρόταση του Γάλλου προέδρου για την αναθεώρηση της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πενταρόφσκι εκτίμησε ότι «πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία» και επανέλαβε την πάγια θέση του πως «δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική πρόταση από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Σημειώνεται ότι οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν αύριο στην πόλη Νόβισαντ, όπου θα παραστούν στην έναρξη εργασιών του 4ου περιφερειακού φόρουμ νεολαίας.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.