ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Τι αναζητούν από την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο

16:04 - 23 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Τι αναζητούν από την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο
Στην αναζήτηση του επόμενου βήματος στο Κυπριακό που θα τους οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επιθυμεί κάποιο αποτέλεσμα από την επερχόμενη συνάντηση που να κρατά ζωντανή την προσπάθεια. Στη Λευκωσία κρατούν χαμηλά το όλο θέμα αποφεύγοντας να πουν πολλά πράγματα για τη συνάντηση και παραπέμπουν στο τέλος του δείπνου ελπίζοντας ότι το βράδυ της Δευτέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews.com, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να έχει και μια ιδιαίτερη συνάντηση με τους δύο ηγέτες, κάτι που σημαίνει ότι το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου θα χωριστεί σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, όπως αναφέρεται από πηγές στο Προεδρικό, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο. Εν συνεχεία θα παρακαθήσουν σε δείπνο στο οποίο ενδέχεται να είναι και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν αποκλείεται στο τέλος τόσο η συνάντηση όσο και το δείπνο να είναι αποκλειστικά για τους τρεις.

Εν όψει της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «ενθάρρυναν τους ηγέτες να στηριχτούν σε προηγούμενες συγκλίσεις και με πνεύμα συμβιβασμού να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συνάντηση για να ανανεώσουν την πολιτική βούλησή τους και δέσμευση για μια συνολική διευθέτηση, βασισμένη σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, άφησε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή να εννοηθεί ότι υπάρχουν δυσκολίες για κατάληξη στους όρους αναφοράς και ότι η επίτευξη συμφωνίας γι’ αυτό το ζήτημα αποτέλεσε προτεραιότητα της κ. Λουτ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.