ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Ο Τζόνσον παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα των Συντηρητικών

14:22 - 24 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Από το Brexit και στη λιτότητα, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα αποκαλύψει σήμερα τα σχέδιά του σε περίπτωση νίκης στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία.

Οι εκλογές είναι οι τρίτες σε διάστημα τεσσάρων ετών για τη χώρα και μέσα από αυτές ο Τζόνσον θεωρεί ότι η Βρετανία θα βγει από το αδιέξοδο του Brexit, το οποίο διχάζει μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ανυπομονώ να μοιραστώ το πρόγραμμά μας μαζί σας αύριο», έγραψε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Σάββατο στο Twitter ο Τζόνσον, εξηγώντας στους ψηφοφόρους ότι «έχουμε καταρτίσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο σέβεται (το αποτέλεσμα) του δημοψηφίσματος, το εφαρμόζει και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των πραγμάτων που πραγματικά θα σας ωφελήσουν, εσάς και τις οικογένειές σας».

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Το Συντηρητικό Κόμμα εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου το 40%, δηλαδή δέκα μονάδες μπροστά από τους Εργατικούς. Η δημοτικότητα των Τόρις έχει ενισχυθεί μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Τζόνσον. Επίσης, οι Συντηρητικοί αναμένεται να επωφεληθούν από την απόφαση του κόμματος του Brexit του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ να μην έχει υποψήφιους σε περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο, με τους πολιτικούς αναλυτές να συστήνουν σύνεση.

Έτοιμη η συμφωνία για το Brexit

Το πλεονέκτημα που προωθεί ο Τζόνσον σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύθηκε και «είναι έτοιμη να ζεσταθεί στον φούρνο μικροκυμάτων και να σερβιριστεί», όπως έχει πει χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία θα επιτρέψει στη χώρα να αναλάβει τον έλεγχο των νόμων της, του προϋπολογισμού της και της μεταναστευτικής της πολιτικής», έχει τονίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σκοπεύει, αν εκλεγεί, να διαπραγματευθεί νέα συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ σε διάστημα τριών μηνών και να την υποβάλει σε δημοψήφισμα, στο οποίο οι Βρετανοί θα έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν το Brexit.

Οι δεσμεύσεις

O Τζόνσον πρέπει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις των ετών λιτότητας που έχουν επιβάλει διαδοχικές κυβερνήσεις Συντηρητικών. Για τον λόγο αυτό έχει δεσμευθεί να δαπανήσει δισεκατομμύρια λίρες στις δημόσιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων σκοπεύει «να κάνει τους δρόμους πιο ασφαλείς», προσλαμβάνοντας 20.000 αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή, έχει υποσχεθεί να αυξήσει κατά 33,9 δισεκ. λίρες (39,5 δισεκ. ευρώ) τον προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, του NHS, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και συντήρησης των νοσοκομείων. Παράλληλα σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία, χρηματοδοτώντας πρώτα τα σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Για τη μετανάστευση, έχει δεσμευθεί να τερματίσει την ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων και να την ελέγξει με ένα σύστημα που θα εμπνέεται από αυτό της Αυστραλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 24 Νοε 2019
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.