ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλβανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων-Αυξάνονται οι νεκροί

09:47 - 27 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Αλβανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων-Αυξάνονται οι νεκροί
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 βαθμών στην Αλβανία, με τα σωστικά συνεργεία να διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν και με τη σημερινή ημέρα να κηρύσσεται ημέρα πένθους για τη χώρα. Ο κατάλογος των νεκρών αυξάνεται από το πρωί.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται ως τώρα σε 45. Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια. «Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέλη των σωστικών συνεργείων με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα», είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή διότι το σκοτάδι κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ακολούθησαν 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις. Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Βοήθεια από Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε επιχειρεί από χθες το απόγευμα η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία, που μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Συνολικά, περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες. Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Eυγνωμοσύνη Ράμα στην Ελλάδα

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο, όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:26 - 27 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.