ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρνιέ: Εμπορική συμφωνία με Βρετανία μέχρι τα τέλη του 2020

09:58 - 27 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Μπαρνιέ: Εμπορική συμφωνία με Βρετανία μέχρι τα τέλη του 2020
Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, αναμένεται να δώσει έμφαση στη σύναψη νέας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

O Γάλλος διαπραγματευτής έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Στρασβούργο την Τρίτη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα Financial Times.

Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι οι 11 μήνες που μεσολαβούν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, την 31η Ιανουαρίου 2020, ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου κανονικά δεν θα αρκούσαν για να αποπερατωθεί η διαπραγμάτευση και να συναφθεί συμφωνία. Συμπλήρωσε όμως ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν το παν για να κλειστεί τέτοια ως τα τέλη του 2020, κατά το δημοσίευμα των FT.

Παράλληλα, ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα πέραν της διμερούς διευθέτησης για το εμπόριο, όπως για παράδειγμα οι κανόνες για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων ή τα τέλη αεροδρομίων, για τα οποία η διαπραγμάτευση ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες έχουν την επιλογή να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για να προληφθούν προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία εάν οι συνομιλίες χρειαστεί να παραταθούν πέραν του 2020. Τέλος, ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε επίσης κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ τη συνεργασία με το ΗΒ στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις πηγές των FT.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.