ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Δε θα κρατήσουμε «στο κουτί» τους S-400

16:56 - 27 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Τσαβούσογλου: Δε θα κρατήσουμε «στο κουτί» τους S-400
Νέο μήνυμα για τους S-400 έστειλε σήμερα η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις χθεσινές αμερικανικές εκκλήσεις να μην ενεργοποιηθούν οι συστοιχίες πυραύλων.

Η Τουρκία δεν αγόρασε τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να «τα κρατήσει στο κουτί», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα και πρόσθεσε ότι: «Δεν αγοράζεις ένα προϊόν για να το κρατήσεις στο κουτί. Έχουμε ανάγκες»

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Τουρκία είχε αρχίσει τη Δευτέρα να δοκιμάζει εν μέρει τους S-400, καλώντας την Άγκυρα «να μην προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία» του ρωσικού συστήματος.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι ανοικτή στην αγορά συστημάτων Πάτριοτ, που είναι ανταγωνιστικά προς αυτά των ρωσικών S-400, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δώσουν «εγγυήσεις» για την από κοινού παραγωγή τους και αν το Κογκρέσο δεσμευθεί ότι δεν θα εμποδίσει την πώληση.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κυρίως πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία, και θέτουν σε κίνδυνο τα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35, 100 από τα οποία έχει παραγγείλει ο τουρκικός στρατός.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 μετά την παραλαβή των πρώτων S-400.

«Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα F-35, θα αναζητήσουμε εναλλακτικές. Δεν μπορείτε να αρνείστε να μας τα πουλήσετε και να μας λέτε να μην κοιτάμε αλλού», είπε ο Τσαβούσογλου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.