ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον ντερ Λάιεν: ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι αντίπαλοι

19:43 - 27 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν: ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι αντίπαλοι
Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε σήμερα πως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι αντίπαλοι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.

Η επισήμανση αυτή έρχεται στον απόηχο της σκληρής κριτικής του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν κατά της βορειοτλαντικής συμμαχίας και εν μέσω αιτημάτων για πιο ουσιαστικά βήματα στην κοινότητα προς μία αμυντική ένωση. 

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλληλοσυμπληρώνονται, δεν είναι αντίπαλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας σε συνέντευξη Τύπου λίγο αφού ο διορισμός της επικυρώθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Το ΝΑΤΟ είναι σίγουρα η πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ποτέ μια στρατιωτική συμμαχία, είναι εντελώς διαφορετική», συμπλήρωσε. Ερωτηθείσα πώς μπορεί να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή άμυνα, τόνισε πως η Ε.Ε. έχει μία «τεράστια εργαλειοθήκη στη διάθεσή της, μέσω διαφόρων επενδύσεων». 

Τι είπε για Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία «θα άξιζαν» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις δύο βαλκανικές χώρες «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας», συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφού η ομάδα της έλαβε νωρίτερα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπλόκαρε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ιδίως εξαιτίας της Γαλλίας που ζητά να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία ένταξης πριν να συνεχιστεί η διεύρυνση. Για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών.

Η φον ντερ Λάιεν πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Πέραν της Γαλλίας, άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ιταλία) δηλώνουν «έτοιμες να δεσμευτούν κατά εποικοδομητικό τρόπο για να βελτιωθεί η διαδικασία» διεύρυνσης της ΕΕ.

«Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε η νέα πρόεδρος της Επιτροπής που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:02 - 27 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.