ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

09:31 - 29 Νοε 2019 | Ειδήσεις
Σεισμός στην Αλβανία: Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών
Στους 46 ανέρχεται πλέον ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, που έπληξε την Αλβανία. Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό επιζώντων.

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5 βαθμούς, που ταρακουνούν κτήρια και τρομοκρατούν τους πολίτες, το τραύμα των οποίων μάλλον θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επουλωθεί.

Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη - όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν - είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979.

Το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων.

Στην πόλη Θουμάνε, όπου ο απολογισμός ανέρχεται σε 22 νεκρούς, οι έρευνες διακόπηκαν. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντοπίστηκαν τα πτώματα όλων των αγνοουμένων πολιτών, ανάμεσά τους αυτά μιας μητέρας και της κόρης της, που βρέθηκαν αγκαλιασμένες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφου κτηρίου.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας. Περίπου 45 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, ενώ από τους 650 τραυματίες κάποιοι είναι σοβαρά.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε. Η κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.