ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σαουδική Αραβία πιέζει για παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ

10:11 - 02 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Η Σαουδική Αραβία πιέζει για παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ
Πιέσεις ασκεί η Σαουδική Αραβία για την παράταση της ισχύουσας συμφωνίας μειωμένης προσφοράς πετρελαίου έως και τα μέσα του 2020.

Η Σαουδική Αραβία γνωρίζει ότι δεν υπάρχει διάθεση για μεγαλύτερες περικοπές της προσφοράς από τα κράτη- μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Ωστόσο στην κρίσιμη Σύνοδο του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα πιέσει για παράταση της συμφωνίας, διότι θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και να ενισχύσει την τιμή διάθεσης στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται αξιωματούχους του Περσικού Κόλπου, η θέση του Ριάντ είναι δεδομένη υπέρ της παράτασης της συμφωνίας, αλλά τις διαπραγματεύσεις επισκιάζει η αυξανόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Στο Ιράν η κατάσταση είναι η έκρυθμη μετά την δραματική αύξηση των τιμών πετρελαίου. ενώ και στο Ιράκ είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού στον απόηχο των αιματηρών διαδηλώσεων. 

Η τρέχουσα συμφωνία προβλέπει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρελ. ημερησίως έως και τον Μάρτιο του 2020. Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να πείσει τους συμμάχους της στη σύνοδο της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου στη Βιέννη για παράταση τουλάχιστον ενός τριμήνου. 

«Το βασίλειο χρειάζεται σταθερές τιμές τουλάχιστον στα 60 δολάρια το βαρέλι» τόνισε στη WSJ σύμβουλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τις τιμές να πέσουν κι άλλο, καθώς θα έπληττε τους εσωτερικούς επενδυτές, που θα συμμετέχουν στην IPΟ της Aramco» πρόσθεσε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:46 - 02 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.