ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετ-α-τετ με εντάσεις για Τραμπ-Μακρόν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό

22:26 - 03 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Τετ-α-τετ με εντάσεις για Τραμπ-Μακρόν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό
Μπροστά στις κάμερες αντιπαρατέθηκαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της τηλεοπτικής μάχης βρέθηκαν το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι άσχημοι χαρακτηρισμοί του Τραμπ για τη Βορειοατλαντική συμμαχία, όπου ο Μακρόν είχε κάνει λόγο για τον «εγκεφαλικό θάνατό» της.

Η κόντρα μπροστά στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, είναι ενδεικτική της δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών. Στη διάρκεια δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους σε συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου, Τραμπ και Μακρόν άρχισαν στην αρχή με ευγενικό τρόπο να παραθέτουν τις αντίθετες απόψεις τους για το μέλλον της συμμαχίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στόχος της. Σχολίασε μάλιστα ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν ούτε καν να συμφωνήσουν ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός της τρομοκρατίας.

Κόντρα για τον ISIS 

Ο Τραμπ κάλεσε τον Μακρόν να πάρει πίσω κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους που έχουν αιχμαλωτισθεί από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. «Θα θέλατε ορισμένους μαχητές του ISIS;», ρώτησε ο Τραμπ. «Θα μπορούσα να σας τους δώσω, μπορείτε να πάρετε όποιον θέλετε», συνέχισε προκλητικά ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ας είμαστε σοβαροί», απάντησε ο Μακρόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παραπονεθεί επανειλημμένως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχθούν επιστροφή πολιτών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Στη συνέχεια, αφού ο Μακρόν συνέχισε να ασκεί κριτική στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας και για την ανάπτυξη του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 υπερασπίσθηκε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα πολεμούν εναντίον εκείνων που πολεμούν μαζί μας, που πολέμησαν μαζί μας, στο πλευρό μας, εναντίον του ΙSIS», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για την Τουρκία και διερωτήθηκε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει στο ΝΑΤΟ ενώ έχει επιλέξει τους ρωσικούς S-400.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.