ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΑΤΟ: Τετραμερής συνάντηση για τη λήξη των εχθροπραξιών στη Συρία

23:04 - 03 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
ΝΑΤΟ: Τετραμερής συνάντηση για τη λήξη των εχθροπραξιών στη Συρία
Koινή θέση να σταματήσουν όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην επαρχία του Ιντλίμπ, υιοθέτησαν οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, κατά τη συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι θα εργαστούν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και μόνιμη επιστροφή των προσφύγων (στη Συρία) και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οικοδεσπότης της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν επίσης ότι στηρίζουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον Γκασάν Σαλαμέ, στην προσπάθειά του να προωθήσει μια πολιτική διαδικασία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα αυτή.

Ο Μακρόν, χαρακτήρισε «χρήσιμη» τη συνάντηση με τους ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας και Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να άρουν «όλες τις αμφισημίες», παραδέχθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνάντηση αυτή, που οργανώθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ με φόντο τη συριακή κρίση, ήταν «καλή και ουσιώδης», είπε η Μέρκελ. Όμως «δεν μπορεί να είναι παρά η αρχή μιας μακράς συζήτησης, επειδή ο χρόνος ήταν υπερβολικά περιορισμένος», πρόσθεσε. Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν απέκλεισε μια νέα τετραμερή συνάντηση τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι οι τέσσερις ηγέτες έδειξαν ότι σαφής πρόθεσή τους ήταν «να πουν ότι προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας κατά του Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και της τρομοκρατίας στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής. Υπήρξε επίσης «πολύ ισχυρή σύγκλιση» απόψεων μεταξύ τους όσον αφορά το θέμα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Ωστόσο, «δεν δόθηκαν όλες οι διευκρινίσεις και δεν άρθηκαν όλες οι αμφισημίες», πρόσθεσε ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από τον Ερντογάν που έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρός». Με την Τουρκία «υπάρχουν διαφωνίες που επιμένουν, επιλογές που δεν είναι οι ίδιες, αλλά υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε», εξήγησε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.