ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινό ανακοινωθέν παρά τις διαφωνίες για τους «29» του ΝΑΤΟ

17:22 - 04 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Κοινό ανακοινωθέν παρά τις διαφωνίες για τους «29» του ΝΑΤΟ
Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στο τέλος της συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού υιοθέτησαν παρά τις διαφωνίες κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή τους».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή που συνιστούν οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας» ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «Είμαστε αποφασισμένοι να μοιραστούμε τα κόστη και τις ευθύνες της αδιαίρετης ασφάλειας μας»,  με τους ηγέτες να επισημαίνουν ότι «συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε όλες τις πιθανές απειλές. Σημειώνουμε καλή πρόοδο. Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα».

Αναφορικά με τη Ρωσία, τονίζεται ότι «Οι επιθετικές δράσεις της Ρωσίας συνιστούν απειλή στη βορειοατλαντική ασφάλεια. Η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της παραμένει μια επίμονη απειλή για όλους μας. Κρατικοί και μη κρατικοί φορείς απειλούν την παγκόσμια τάξη. Η αστάθεια εκτός των συνόρων μας συμβάλει επίσης στην αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης. Αντιμετωπίζουμε ηλεκτρονικές και υβριδικές απειλές».

Στη πρώτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ που εστιάζει στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας στέλνουν, παράλληλα, το μήνυμα ότι η ασιατική χώρα αποτελεί τόσο εταίρο της Ε.Ε. όσο και αντίπαλο.

«Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις, τις οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν από κοινού ως Συμμαχία», σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:12 - 04 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.