ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα εξετάζει άρση δασμών σε αμερικανική σόγια και χοιρινό

11:09 - 06 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Η Κίνα εξετάζει άρση δασμών σε αμερικανική σόγια και χοιρινό
Νέες εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με την Ουάσινγκτον να πιέζουν το Πεκίνο να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει από τους δασμούς τις εισαγωγές σόγιας και χοιρινού που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, οι εξαιρέσεις στους δασμούς που πρόκειται να εφαρμοσθούν βασίζονται στις αιτήσεις μεμονωμένων εταιρειών για αμερικανική σόγια και χοιρινό, χωρίς να διευκρινίζει τις ακριβείς ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα εφαρμοσθούν οι εξαιρέσεις.

Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο, πηγαίνουν «καλά» και «κάτι θα μπορούσε να συμβεί» με τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, που είναι προγραμματισμένοι να εφαρμοστούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητεί από την Κίνα να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων στα 40 με 50 δισ. δολάρια ετησίως, σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις εισαγωγές 8,6 δισ. δολαρίων πέρυσι, όπως επισημαίνει η «WSJ» σε δημοσίευμά της.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες ώστε να οριστικοποιήσουν την πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας, προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου, όπου θα τεθούν σε ισχύ νέοι δασμοί 15% σε κινεζικά αγαθά, ύψους 165 δισ. δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.