ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έσπασε» το φράγμα των 8.000 ο Dax, «καλπάζει» και η Wall

20:20 - 15 Ιουν 2007 | Ειδήσεις
Με τριήμερο ράλι κλείνουν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς είναι διάχυτη η αισιοδοξία για τις νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και για τις ενδείξεις περί διατήρησης υπό έλεγχο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Κινούμενη στους ίδιους ρυθμούς και η αμερικανική κεφαλαιαγορά, αναμένεται να κλείσει με σημαντικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές χαιρετίζουν με αθρόες τοποθετήσεις σε μετοχές την οριακή αύξηση του δομικού πληθωρισμού το Μάιο.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.732,40 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 1,24%, ο CAC 40 στις 6.105,28 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,96% και ο DAX ξεπερνώντας το φράγμα το 8.000 μονάδων έκλεισε και σήμερα με εντυπωσιακά κέρδη, της τάξης του 2,31%, στις 8.030,64 μονάδες.

 Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε 3,8%.

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,80% στις 13.661,84 μονάδες, ο Nasdaq κατά 1,03% στις 2.626,07 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,83% στις 1.535,65 μονάδες.

Αν και ο πληθωρισμός των ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο αυξήθηκε μερυθμό 0,7%, έναντι 0,4% τον Απρίλιο και εκτιμήσεων για διαμόρφωση του στο 0,6%, ωστόσο η αγορά επέλεξε να εστιάσει στο δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και τα καύσιμα και τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed κατά τη διαμόρφωση της επιτοκιακής της πολιτικής. Ο εν λόγω δείκτηςενισχύθηκε κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα, από 0,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου εργασίας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να κατευνάσουν τις ανησυχίες της Fed ότι οι αυξήσεις του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας θα μεταφερθούν και στα υπόλοιπα είδη, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα, οι αναλυτές, εκτιμούν ότι η μικρότερη του αναμενόμενου άνοδος του δομικού δείκτη αφήνει στον Πρόεδρο της Fed το περιθώριο να εξετάσει μία ενδεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού.

Στο πεδίο των αποδόσεων των τίτλων, η J. Sainsbury οδήγησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη λιανικής Dow Jones Stoxx 600 στο υψηλότερο σημείο από τις 4 Ιουνίου, καθώς μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από το Κατάρ απέκτησε μερίδιο στην τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας.

Επίσης η Wolseley, η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής εξοπλισμού υδραυλικών εγκαταστάσεων και θέρμανσης παγκοσμίως σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς εικάζεται ότι θα αποτελέσει στόχο εξαγοράς.

Κερδοφόρα ήταν η συνεδρίαση και για τον πετρελαϊκό κλάδο, με τις Total και Royal Dutch Shell να ηγούνται της ανόδου, ακολουθώντας την ανιούσα στις πετρελαϊκές τιμές.

Β. Δ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.