ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στηρίζει με €600 εκατ. τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

08:29 - 11 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
ΕΕ: Στηρίζει με €600 εκατ. τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους 301 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κέρδισαν τον πρόσφατο διαγωνισμό για επιχορηγήσεις εδραίωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Οι νικητές θα λάβουν συνολικά 600 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Ορίζοντας 2020, για να στελεχώσουν τις ομάδες τους και να εκπονήσουν εποικοδομητικά ερευνητικά έργα.

O Γιώργος Χαμηλός, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, που επελέγη για χρηματοδότηση, θα λάβει 2 εκ. ευρώ για 5 έτη, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τον ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

Η κα. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος αρμόδια για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε:

«Οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε από αυτά τα νέα έργα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε πιο θεμελιώδες επίπεδο και μπορούν να μας προσφέρουν νέες ανακαλύψεις και καινοτομίες που ούτε καν φανταζόμαστε. Οι επενδύσεις της ΕΕ στην έρευνα αιχμής αποτελούν επένδυση στο μέλλον μας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό του προγράμματος "Ορίζων Ευρώπη" για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό. Η διάθεση μεγαλύτερης χρηματοδότησης στην έρευνα θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες παντού στην ΕΕ — η αριστεία δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα γεωγραφίας».

Ορισμένοι από τους τομείς που θα διερευνήσουν και πάνω στους οποίους θα εργαστούν ερευνητές από ολόκληρη την Ευρώπη, χάρη σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, καθώς και ο αντίκτυπος των επιγραμμικών εργαλείων στην πολιτική στήριξη και στη δημοκρατία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.