ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Η εκτίμηση για το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών

17:46 - 11 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Moody’s: Η εκτίμηση για το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών
Η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης θα οδηγήσει σε υποχώρηση της κερδοφορίας και της ποιότητας των δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με την Moody’s.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι το outlook για τις τράπεζες της Ευρωζώνης είναι αρνητικό, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η συνεχιζόμενη διευκολυντική νομισματική πολιτική θα διαβρώσουν την ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.

Το outlook για τις τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης αρνητικό λόγω του Brexit, ενώ πρόκειται να αποδυναμώσει το λειτουργικό περιβάλλον και θα επιβραδύνει τη ζήτηση για νέα δάνεια, επισημαίνει η Moody’s

Όσον αφορά τις σκανδιναβικές χώρες, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών το outlook για τις τράπεζες παραμένει σταθερό καθώς το λειτουργικό περιβάλλον αναμένεται να παραμένει υποστηρικτικό.

«Το βρετανικό και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην περιοχή και οδηγεί στο συνολικό αρνητικό outlook», αναφέρει η Carola Schuler, Managing Director – Banking Group της Moody’s.

Στην Ευρωζώνη, η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα επιβαρύνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και εάν οι εμπορικές εντάσεις κλιμακωθούν – μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. – θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, προειδοποιεί ο οίκος στην ανάλυση του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο έντονος ανταγωνισμός και τα χαμηλά επιτόκια επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών, ωστόσο η ισχυρή κεφαλαιακή βάση και η άφθονη ρευστότητα μετριάζουν τους κινδύνους.

Στις σκανδιναβικές χώρες, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει ωστόσο θα παραμείνει υποστηρικτική. Η ποιότητα των δανείων και τα κεφάλαια των τραπεζών θα παραμένουν ισχυρά, ωστόσο η κερδοφορία αναμένεται να γνωρίσει πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια και το αυξημένο κόστος συμμόρφωσης.

Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει αν και θα συνεχίσει να ξεπερνά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προωθώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες. Η ισχυρή αύξηση του δανεισμού αναμένεται να αποδυναμώσει τα υγιή κεφαλαιακά αποθέματα και αποθέματα ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα υποβάθμισε τις προοπτικές της για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με αιτία την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τα χαμηλά επιτόκια και τις ασταθείς συνθήκες λειτουργίας των τραπεζών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.