ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Άγκυρα αντιδρά στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

09:29 - 13 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Η Άγκυρα αντιδρά στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Το ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα «επαίσχυντο παράδειγμα πολιτικοποίησης της ιστορίας» γράφει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την εξέλιξη και προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα συνεχίσει να «προστατεύει τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γράφει συγκεκριμένα τα εξής:

«Το ψήφισμα που υιοθέτησε η Γερουσία των ΗΠΑ στις 12 Δεκεμβρίου 2019 για τα γεγονότα του 1915 στερείται ιστορικής αντίληψης και οποιασδήποτε νομικής βάσης. Το ίδιο το ψήφισμα δεν είναι ούτε νομικά δεσμευτικό ούτε έγκυρο.

Αυτό το ψήφισμα της Γερουσίας είναι ένα από τα επαίσχυντα παραδείγματα πολιτικοποίησης της ιστορίας. Ωστόσο, αυτοί που εκμεταλλεύονται την ιστορία αγνοώντας την πραγματικότητα για τα πολιτικά τους συμφέροντα, δεν θα πετύχουν ποτέ τους στόχους τους.

Την ίδια ώρα, αυτό το ψήφισμα είναι μια βλαπτική προσπάθεια που στόχο έχει να διακόψει τις προσπάθειες για ανάπτυξη τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα χωρίς να επηρεαστούν από τέτοια άδικα και χωρίς τακτ ψηφίσματα.»

Χθες, η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε ομόφωνα το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» δήλωσε ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ,

Τον Οκτώβριο είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Μετά την απόφαση της Βουλής των Οκτώβριο η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να πληγούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Το ψήφισμα το οποίο συντάχτηκε και εκδόθηκε για εγχώρια κατανάλωση δεν έχει καμία ιστορική ή νομική βάση» είχε ανακοινώσει τότε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στα μέσα Νοεμβρίου ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ μπλόκαρε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αρμενία: Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας

Η υιοθέτηση, σήμερα, από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τσαβούσογλου: Πολιτικό σόου

«Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ», δήλωσε με ανάρτηση στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιδρώντας στην έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας νωρίτερα σήμερα ενός ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 13 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.