ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακάρ: Εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα

20:46 - 13 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
«Εκεί που βρισκόμασταν το 1974, βρισκόμαστε και σήμερα», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου».

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε για τις εξελίξεις σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο ότι η Τουρκία είναι «υπέρ της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού. Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε. Αυτό δεν αποτελεί αδυναμία. Αλλά και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων μας. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κανένα τετελεσμένο σε αυτές τις περιοχές. Και αυτό δεν αποτελεί απειλή. Απλώς αναμένουμε από όλους να δουν τις πραγματικότητες και προσκαλούμε όλους τους γείτονες μας να το κάνουν αυτό», ανέφερε, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εμείς ως κυρίαρχες χώρες, κάναμε αυτό που έπρεπε στο πλαίσιο του θαλάσσιου δικαίου, των συμφερόντων του έθνους μας και του δικαίου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

«Σε όποιο δικαστήριο και να απευθυνθούν οι Ε/Κ και η Ελλάδα ή με όποιον και να κάνουν συμφωνία, δεν έχει σημασία, τα σύνορα είναι καθορισμένα», δήλωσε ο “υπουργός ενέργειας” Χασάν Τατσόι, λέγοντας ταυτόχρονα πως «η Τουρκία δεν φοβάται κανέναν και δεν μπορούν να την εμποδίσουν με ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ.Τατσόι υποστήριξε ότι η «Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και «η Ελλάδα έχουν ξεκινήσει μία μάταιη και απερίσκεπτη δραστηριότητα στην περιοχή με την υποστήριξη της ΕΕ από το 2004 χωρίς να υπάρχει μεγάλη αντίδραση». Κατά τον κ. Τατσόι, «οι Ε/Κ και η Ελλάδα έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και άλλων χωρών και πως η κατάσταση αυτή προκάλεσε σύγκρουση συμφερόντων στην περιοχή».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «στη Συρία η Τουρκία επέδειξε μία αποφασιστική στάση μέχρι τέλους», προσθέτοντας ότι «δημιουργήθηκε μία νέα ισορροπία μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης στην περιοχή», ενώ είπε ότι «οι διαδικασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου από την Τουρκία είναι σε εξέλιξη».

Για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής, ο κ. Τατσόι είπε ότι «δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τα όριά του, θα πρέπει να γνωρίζει πως αν αντιταχθεί στην Τουρκία, θα είναι σαν να προσκρούει σε τοίχο».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.