ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ απέλασαν «μυστικά» δύο Κινέζους διπλωμάτες

20:22 - 15 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Οι ΗΠΑ απέλασαν «μυστικά» δύο Κινέζους διπλωμάτες
Στη «μυστική» απέλαση δύο Κινέζων διπλωματών, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο επιχείρησαν να εισέλθουν σε στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, προχώρησαν οι ΗΠΑ.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «New York Times», καθώς το όλον θέμα έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για περίπου τρεις μήνες.

Για τουλάχιστον τον έναν από τους δύο υπάρχουν υποψίες ότι είναι πράκτορας των κινεζικών υπηρεσιών Πληροφοριών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τις πρώτες απελάσεις κινέζων διπλωματών εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, οι δύο Κινέζοι προσπάθησαν να εισέλθουν στη στρατιωτική βάση, παρότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος. Όταν έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς, σήμανε συναγερμός και διατάχθηκε η προσωρινή τους σύλληψη. Στη συνέχεια μάλιστα, αποφασίστηκε η άμεση απέλασή τους από τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι λόγοι της «εισβολής» στη στρατιωτική βάση παραμένουν αδιευκρίνιστοι, παρότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι Κινέζοι ήθελαν να εξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας της βάσης.

Η απέλαση, που έγινε τον Σεπτέμβριο, δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία από τις δύο χώρες, ενώ το Πεκίνο δεν προχώρησε στην απέλαση Αμερικανών διπλωματών ως αντίμετρο.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν πρόσφατα σε προκαταρκτική εμπορική συμφωνία έπειτα από μπρα ντε φερ μηνών με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών. Αλλά οι διαφορές των δύο χωρών επεκτείνονται σε σειρά μετώπων, από την βιομηχανική κατασκοπεία μέχρι την κούρσα για στρατιωτική υπεροχή, ενώ η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο την εθνότητα των Ουιγούρων και η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι θέματα που προκαλούν περαιτέρω ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.