ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομαλοποιούνται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την επίτευξη συμφωνίας «Πρώτης Φάσης»

09:08 - 16 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Ομαλοποιούνται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας μετά την επίτευξη συμφωνίας «Πρώτης Φάσης»
Θετική ήταν η κατάληξη σχετικά με την επίτευξη της «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, μετά από ένα μπαράζ αβεβαιότητας και από εναλλαγές αποφάσεων αναφορικά με την υπόσταση της εν λόγω συμφωνίας.

Αρχικά, δημοσίευμα της Wall Street Journal έκανε λόγο την περασμένη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, για επί της αρχής συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα για τους όρους της «Πρώτης Φάσης» της διμερούς εμπορικής συμφωνίας, ενώ προηγουμένως την ίδια ημέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας «μεγάλης συμφωνίας». Παράλληλα, Αμερικανοί διαπραγματευτές είχαν προτείνει περικοπή των υφιστάμενων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 360 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, την Παρασκευή, ο Τραμπ διέψευσε μέσω twitter το δημοσίευμα της WSJ για την επίτευξη συμφωνίας «Πρώτης Φάσης» με την Κίνα. Ακόμη, διέψευσε την είδηση της εφημερίδας ότι οι ΗΠΑ φέρονταν πρόθυμοι να ακυρώσουν τους δασμούς στα κινεζικά αγαθά που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, καθώς και τη μείωση των προηγούμενων κατά έως και 50% σε εισαγωγές αξίας 360 δισ. δολαρίων.

Λίγες ώρες μετά τη διάψευση του προέδρου των ΗΠΑ, ο ίδιος προέβη σε νέα ανακοίνωση κατά την οποία γνωστοποίησε την επίτευξη συμφωνίας με την ασιατική χώρα. Ο Τραμπ ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «η Κίνα έχει συναινέσει σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και μεταποιημένων αγαθών». Επιπλέον, οι δασμοί που είχαν προγραμματιστεί να επιβληθούν στις 15 Δεκεμβρίου, δεν θα τεθούν σε ισχύ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο «θα διατηρηθούν δασμοί 25% σε κινεζικά αγαθά». Ο Τραμπ τόνισε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τη "δεύτερη φάση" της συμφωνίας».

Δύο ημέρες μετά την τελική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ήταν η σειρά της Κίνας αυτή τη φορά να αναστείλει τους πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι να τεθούν σε ισχύ την ίδια ημέρα. Η Κίνα ανέστειλε την εφαρμογή δασμών 10% και 5% σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές και «συνεχίζει να αναστέλλει επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε πως συνήψε με τις ΗΠΑ μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία προβλέπει την προοδευτική απόσυρση τελωνειακών δασμών και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα δύο μέρη πρόκειται να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί σημαντική πρόοδο στη σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που διαρκεί ήδη 21 μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:29 - 15 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.