ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση για άρση κυρώσεων κατά της Β. Κορέας από Κίνα-Ρωσία

09:24 - 17 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Πρόταση για άρση κυρώσεων κατά της Β. Κορέας από Κίνα-Ρωσία
Σχέδιο απόφασης υπέβαλαν τη Δευτέρα η Κίνα και η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με σκοπό τη «βελτίωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης, του «βιοτικού επιπέδου του άμαχου πληθυσμού».

Επιπλέον, χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» μεταξύ των ΗΠΑ και των βορειοκορεάτικων αρχών σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο».

Το σχέδιο απόφασης προβλέπει επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου αυτού και προεξόφλησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον, η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σχεδόν άμεση: το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση».

Το σχέδιο του Πεκίνου και της Μόσχας προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών και στις εισαγωγές ειδών όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, μεταξύ άλλων. Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία οι κυρώσεις προτείνεται να αρθούν αναλύεται σε τρισέλιδο παράρτημα. Ρωσική διπλωματική πηγή εξήγησε ότι ο σκοπός του κειμένου που προτάθηκε είναι να ενθαρρυνθεί η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι συνομιλίες του σχήματος των έξι» (ανάμεσα στις δύο Κορέες, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) που είχαν αρχίσει το 2003 αλλά από τις οποίες αποσύρθηκε η Πιονγκγιάνγκ το 2009. Η κίνηση κατέλαβε εξαπίνης αρκετές διπλωματικές αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ.

Αβέβαιο το μέλλον του κειμένου

Το μέλλον του κειμένου μοιάζει πολύ αβέβαιο. Τη σύνταξη των αποφάσεων για τη Βόρεια Κορέα συνήθως αναλαμβάνει συνήθως η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία και η ρωσοκινεζική πρωτοβουλία είναι από λίγο ως πολύ πρωτοφανής, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Η πρόταση υποβλήθηκε την ώρα που οι επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, που άρχισαν με θεαματικό τρόπο το 2018, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, μετά την παταγώδη αποτυχία τον Φεβρουάριο της συνόδου κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.