ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραπομπή Τραμπ σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης

04:41 - 19 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Παραπομπή Τραμπ σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης
Με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε μόλις ο 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, αλλά και της παρακώλυσης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ο λόγος περνάει τώρα στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ κατηγορείται ότι πίεσε την Ουκρανία να διενεργήσει έρευνα σε βάρος πολιτικού του αντιπάλου και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «συνεχής απειλή» για «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης. «Οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή» επισήμανε η ίδια ενώπιον των βουλευτών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η Γερουσία στην οποία παραπέμπεται τώρα ο Τραμπ ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αθωωθεί. Άλλωστε και στην ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν υπήρξαν διαρροές για τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι στήριξαν τον πρόεδρό τους. Στη Γερουσία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί και να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Ωστόσο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία και ξεπέρασαν άνετα τις 216 ψήφους που χρειάζονταν για να παραπέμψουν σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης τον Τραμπ. Συνολικά 230 ήταν τα "ναι" και 197 τα "όχι" στην ψηφοφορία που αφορούσε το άρθρο 1 για την παραπομπή Τραμπ με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Με 229 "ναι" πέρασε και το άρθρο 2 για την παραπομπή Τραμπ με την κατηγορία της παρακώλυσης της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Υπογραμμίζουμε και πάλι πως αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη και κινδυνεύει με καθαίρεση τα 250 χρόνια του δημοκρατικού πολιτεύματος των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ρεκόρ δημοτικότητας, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως συνεχίζουν μια «απάτη», ερίζοντας πως η διαδικασία παραπομπής του σε δίκη οφείλεται στο ότι ουδέποτε αποδέχθηκαν την ήττα τους το 2016 και ότι με τις ενέργειές τους «κηρύσσουν τον πόλεμο στην αμερικανική δημοκρατία».

Τελευταία τροποποίηση στις 05:06 - 19 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.