ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκωτία: Προσανατολίζεται σε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

14:48 - 19 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Σκωτία: Προσανατολίζεται σε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας
«Όλες τις λογικές επιλογές», αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να σταματήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη Σκωτία, θα εξετάσει η επικεφαλής της κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), το οποίο τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατά του Brexit, κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου με τη Στέρτζον να ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα «ως στήριξη στην προσπάθεια να διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα».

Δημοψήφισμα χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να διενεργηθεί. Η Στέρτζον δήλωσε ότι θα στείλει σήμερα επιστολή στον Τζόνσον «ζητώντας του να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο».

Αν και δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς είναι οι επιλογές που θα εξετάσει, η Στέρτζον άφησε να εννοηθεί ότι δεν οραματίζεται ένα δημοψήφισμα κατά το πρότυπο της Καταλονίας, χωρίς τη συναίνεση ή την αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης.

«Σύμφωνα με τις αξίες μας, αναγνωρίζουμε ότι ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι νόμιμο και πρέπει να είναι αποδεκτό ως έγκυρο εδώ στη Σκωτία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», τόνισε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι οι Σκωτσέζοι απέρριψαν με ποσοστό 55% έναντι 45% την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014.

Ο Μπόρις Τζόνσον τάσσεται κατά του δεύτερου δημοψηφίσματος στη Σκωτία, επιμένοντας ότι θα είναι διχαστικό και κακό για την οικονομία να ανοίξει εκ νέου το θέμα αυτό. Η Στέρτζον από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, διότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016 ενώ το σύνολο του Ηνωμένου Βασίλειου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.