ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαβρόφ: Θα απαντήσουμε στις αμερικανικές κυρώσεις για Nord Stream 2

15:40 - 22 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Λαβρόφ: Θα απαντήσουμε στις αμερικανικές κυρώσεις για Nord Stream 2
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα πως θα υπάρξει απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί.

«Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις, αλλά με τρόπο που δεν θα βλάπτουμε τον εαυτό μας. Αλλά σίγουρα θα απαντήσουμε. Και ασφαλώς, θα τις λάβουμε υπ'όψιν όσον αφορά στην οικοδόμηση των σχέσεών μας», τόνισε ο Λαβρόφ, μιλώντας στο ρωσικό Channel One. 

Σημειώνεται ότι χθες, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι κυρώσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για την εθνική άμυνα (γνωστό ως NDAA), ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των εργασιών για τα πρότζεκτ του Nord Stream 2 και του TurkStream. Προηγουμένως, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικύρωσε το νομοσχέδιο, καθιστώντας το νόμο του κράτους. 

Ο Λαβρόφ τόνισε, πάντως, ότι το πρότζεκτ του Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα ολοκληρωθεί παρά όλες αυτές τις απειλές. Καταρχάς, είμαι πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν το εμπορικό τους συμφέρον. Δεύτερον, ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ πυροδότησαν χθες σωρεία αντιδράσεων, τόσο από μέρους της Μόσχας, όσο και των Βρυξελλών και του Βερολίνου. 

«Ένα κράτος με εθνικό χρέος 22 τρισ. δολαρίων, απαγορεύει σε αξιόπιστες χώρες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους. Η αμερικανική ιδεολογία δεν άντεξε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, κάτι το οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει τακτικά εκδίδοντας νέα “εντάλματα οικονομικής σύλληψης”», ήταν το σχόλιο της εκπρόσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ συζητά για διεθνή θέματα»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρώντας ότι αποφεύγει τις ασάφειες και μιλάει με αμεσότητα, λέγοντας ό,τι έχει στο μυαλό του. 

«Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ συζητά για διεθνή θέματα και διμερείς σχέσεις, αποφεύγει οποιεσδήποτε ασάφειες και προσπαθεί να πει άμεσα αυτό που σκέφτεται», είπε ο ίδιος. 

Όπως σχολίασε, μάλιστα, τέτοια χαρακτηριστικά είναι σπάνια, αλλά πολύτιμα μεταξύ των πολιτικών στα υψηλότερα κλιμάκια εξουσίας.

«Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μια πολύ παραγωγική προσέγγιση και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες, τις δυσκολίες και τις προοπτικές των σχέσεων, τις οποίες, φυσικά, φροντίζουμε», συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.