ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερντογάν: Κάποιοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο

16:12 - 22 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Ερντογάν: Κάποιοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο
Για νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως η Τουρκία «αποκλείεται» να οπισθοχωρήσει από τις δύο συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Λιβύη, μία ημέρα μετά την έγκριση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της συμφωνίας συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του σε ναυπηγεία, όπου προανήγγειλε τη ναυπήγηση έξι νέων υποβρυχίων έως το 2027, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Για το Αιγαίο έθεσε ο Ερντογάν δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στον Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο».

Επιπλέον, δήλωσε πως «η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την ΤΔΒΚ».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:35 - 22 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.