ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Διασώθηκαν 162 μετανάστες από το Ocean Viking

14:41 - 24 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Περίπου 160 μετανάστες που διασώθηκαν από το ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking στην Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή μπόρεσαν να αποβιβαστούν στον Τάραντα, στη νότια Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée.

"Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, 162 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 50 ανήλικοι και 5 έγκυες, διασώθηκαν (...) σε δύο ιδιαίτερα περίπλοκες επιχειρήσεις διάσωσης σε διεθνή ύδατα ανοιχτά των λιβυκών ακτών", ανακοίνωσε η μκο, η οποία ναύλωσε το πλοίο μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

Η πρώτη επιχείρηση έγινε την αυγή, ενώ ήταν ακόμη νύχτα, όταν μια φουσκωτή λέμβος εντοπίστηκε με 112 "τρομοκρατημένους" επιβαίνοντες, καθώς η πλώρη του φουσκωτού είχε ήδη "ξεφουσκώσει τελείως", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Την ίδια ημέρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 50 άνθρωποι σε ξύλινο σκάφος διασώθηκαν επίσης "στη ζώνη ερευνών και διάσωσης της Μάλτας (...) υπό επικίνδυνες καιρικές συνθήκες", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

"Η ομάδα που επέβαινε" στο ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking "εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τις τόσο δραματικές σκηνές που έζησε και την πραγματοποίηση τόσο περίπλοκων επιχειρήσεων", διαβεβαίωσε ο Νίκολα Στάλα, συντονιστής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, τον οποίο επικαλείται στην ανακοίνωσή της η SOS Méditerranée.

"Οι ομάδες και οι άνθρωποι που διασώθηκαν ανακουφίστηκαν πάρα πολύ όταν οι ιταλικές ακτοπλοϊκές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή το βράδυ ότι ο Τάραντας ορίστηκε ως ασφαλές μέρος για αποβίβαση" και οι μετανάστες έφτασαν εκεί χθες Δευτέρα, επισημαίνει.

"Το Ocean Viking θα αναχωρήσει ξανά για την εκπλήρωση της αποστολής που έχει στην κεντρική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα μέσα διάσωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι άκρως απαραίτητα την ώρα που άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν για να διαφύγουν από τη φρίκη που υφίστανται στη Λιβύη", καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι ανθρωπιστικές μκο.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.