ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λιβύη καλωσορίζει την τουρκική βοήθεια- Ρωσικές αντιδράσεις

16:48 - 26 Δεκ 2019 | Ειδήσεις
Η Λιβύη καλωσορίζει την τουρκική βοήθεια- Ρωσικές αντιδράσεις
Τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας θα ζητήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος με τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο και η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε ο Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η δήλωσή του αυτή έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν, ο οποίος προανήγγειλε πως η τουρκική Βουλή θα εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια προς τη Λιβύη στις αρχές Ιανουαρίου.

Ρωσική αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας και του Κρεμλίνου στην εξαγγελιά Ερντογάν ότι τον Ιανουάριο το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη τής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει στην επίλυση της κρίσης αλλά οι προσπάθειες τρίτων χωρών να βρεθεί μια ευθεία λύση στο πρόβλημα και να βοηθηθούν οι δύο πλευρές είναι πάντα ευπρόσδεκτη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την κατάσταση στη Λιβύη και είναι υπερ της εύρεσης μιας ειρηνικής λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.